Login:
Heslo:
 
Reklama: Wifi Analyzer Užitečná aplikace pro Androida
Hodně úspěchů a turistických kilometrů v roce 2024
Hledat

Roztoky

 

 
 
Roztoky u Prahy

Pamětihodnosti a výstava:

 ,,Fauna a flóra středního Povltaví“

 

 
Do města Roztoky, které jsou u Prahy jsme vyrazili ve středu 13.3.2024 vlakem. Ten den nám již od rána sluníčko přálo a sešli jsme se v počtu 10 členů KČT, odbor Poděbrady. Vyrazili jsme vlakem do stanice Praha - Libeň, kde jsme pak přestoupili na další spoj, který nás dovezl do městečka Roztoky.
V Roztokách hned u nádraží byl krásně vidět zámek Roztoky u Prahy, tak jsme jako první zamířili tam. Jelikož jsme přijeli dříve, pokladna a zámek nebyly ještě otevřené, rozhodli jsme se, že si projdeme nejprve celé Tiché údolí, kde jsme mohli vidět krásné starodávné vily a cestou jsme si popovídali o jejich historii.
Po procházce Tichým údolím jsme se vydali k zámku, na pokladně jsme si zakoupili vstupenky a prohlédli jejich nabídku suvenýrů. Jelikož jsme měli ještě dost času do komentované prohlídky, rozhodli jsme si dát menší svačinkovou pauzu a posilnit se na další část výletu. V mezičase po svačince jsme si prošli přilehlý zámecký park.
Když se přiblížil čas komentované prohlídky, přesunuli jsme se na nádvoří zámku, kde si nás paní průvodkyně vyzvedla a začala s prohlídkou zámku. Měli jsme okruh Vrchnostenská správa panství aneb jak bydlel a úřadoval pan správce.
Okruh nás provedl časy, kdy roztocký zámek a k němu přilehlé panství patřily téměř po dvě stě let významnému rodu Liechtensteinů, který jim přisoudil okruh hospodářské jednotky. K vidění byla vidět okovaná pokladnice, úřední záznamy psané husím brkem, přehled sirotčích důchodů, či v kuchyni pak sopouch neboli předchůdce digestoří.
Po prohlídce jsme se vydali na výstavu, která byla také v prostorách zámku. Výstava nesla název Pod vodou i nad vodou: fauna a flóra středního Povltaví. Zde jsme viděli opravdu hodně různě vycpaných ryb a dalších živočichů, kteří žijí nejen přímo ve Vltavě, ale i kolem ní. Viděli jsme zde i různou vegetaci, vodní i suchozemskou, některou již v dnešní době vyhynulou, nejen zvířata.
Po prohlédnutí výstavy jsme se vydali tradičně do cukrárny, kde jsme se odměnili za absolvovaný výlet a ujitých 7 km. Poté jsme vyrazili stejnou cestou zpátky domů, do Poděbrad.

 

 
 
© kctpodebrady.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma